Organiserer chartertogreiser fra Drammen

Nå jobber Erik Baadstø i Togreiser.no for at utenlandstogferiene han tilbyr skal kunne gjennomføres uten bruk av båt og fly.

Hvem: Erik Baadstø (47)

Hva: Baadstø er daglig leder og eier av turoperatøren Togreiser.no. Firmaet holder til på Gulskogen stasjon, og er Norges eneste turoperatør som spesialiserer seg på gruppereiser med tog.

– Chartertogreiser – det er jo et veldig originalt konsept. Hvordan fikk du denne idéen?

– Jeg har vært i reisebransjen i 20 år, og ville skape en nisje som ingen andre hadde. Jeg har alltid vært en togentusiast, og jeg har familie som har drevet med tog. Og så har jeg veldig troa på tog som transport. Det er så mange flotte jernbaner i verden jeg vil vise frem til nordmenn. Vi har holdt på siden 2017, og ser at det er så mange muligheter med togreiser. Å reise med tog har også vært veldig i vinden i det siste, så det er gøy.

– Hvorfor tror du folk velger å reise med tog fremfor fly?

– Det er nok en kombinasjon av at folk vil prøve noe nytt, og av hensyn til miljøet. Vi får nok litt drahjelp fra miljødebatten.

– Hvordan har responsen vært så langt?

– Vi har hatt veldig bra respons. Som sagt er tog i vinden om dagen – vi får høre at det er så mye mer spennende å reise langs bakken. I vår stressende hverdag er det viktig å ta det med ro, senke skuldrene, nyte reisen og se ut av vinduet. Det er en helt annen opplevelse sammenlignet med å reise med fly. Under en flytur ser man jo ikke så mye når man ser ut av vinduet. Så når man reiser med tog starter reisen når du går på toget, ikke først når du kommer frem.

– Hvordan reiser man med Togreiser?

– Vi organiserer gruppereiser med tog og norsk reiseleder i blant annet Sveits, Skottland og Italia. For disse togreisene må man foreløpig ta fly først, og så går reisen videre med tog. Men vi har også togreise som går fra Norge med båt til Tyskland, og vi jobber også med en reise i Norge og Sverige i kombinasjon med Hurtigruten.

– Hva er forventningene dine fremover – blir det mulig å ta chartertog uten å benytte fly eller båt?

– Ja, vi jobber med å få til en togforbindelse mellom Norge og Tyskland, så vi får se hva vi får til. Det krever ganske mye jobb og byråkrati, men det er en del som er på plass allerede. Vi jobber som sagt med det, også får vi se hva publikum sier når vi lanserer reisen. Det kommer jo til å koste litt mer enn vanlige reiser, og det er litt annerledes. Så vi er spente på det.

– Kan du si noe om når togforbindelsen mellom Norge og Tyskland kan være klar?

– Det er litt vanskelig å si. Det blir i hvert fall ikke klart i løpet av neste år, men kanskje neste år der igjen. Vi skynder oss langsomt.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ehm, jeg leser mest krim. Jeg liker Harry Hole-serien til Jo Nesbø, men jeg vet ikke hvilken av de bøkene jeg skulle ha valgt.

– Hva gjør deg lykkelig?

– To ting, hvis det er lov? Å være ute i naturen, og å ta tog.

– Hvem var din barndomshelt?

– De kommer brått, disse spørsmålene. Nei, hvem var det, da? Jo, nå har jeg morsomt svar – Bør Børson spilt av Rolv Wesenlund.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg har for lett for å si ja. Jeg må bli flinkere til å si mer nei.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg et stort måltid med godt drikke til.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg ville gått mot bruk av plastemballasje.

– Er det noe du angrer på?

– Nei.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Søsteren min.