– Det skjer masse som interesserer meg i Drammen

Før kulturhusene var kultur ensbetydende med dans på lokalet, minnes Jonas Fjeld. Selv er han svakest for den lille klubbscenen.

– Jeg har vært med kulturbyen Drammen gjennom alle stadier, fra Casino og Skarra ungdomsklubb var det eneste som var. Den gangen hadde kommunen ingenting, så dette er supert, sa Fjeld om status på Drammen som kulturby, da han avsluttet som kveldens hemmelige headliner da det som kunne krype og gå i Drammens kulturliv var på konsert fredag.

De var samlet til feiring av at kommunen i august ble kåret til Norges Kulturkommune. Generalsekretær Hege Knarvik Sande i Norsk Kulturforum (NOKU), som deler ut prisen, trakk overfor Dagsavisen Fremtiden fram kommunens jobbing med kultur som strategisk virkemiddel over tid som en del av begrunnelsen for at Drammen fikk prisen, til tross for at kommunen har falt over hundre plasser i Norsk kulturindeks de siste årene, og nå innehar en ikke spesielt imponerende 152. plass.

Han begynte å spille i 1969, og i årene som fulgte var viseklubben Capodasten en scene, men den fungerte på privat basis, forteller Fjeld.

– På den tida kunne du leie et lokale og servere øl til medlemmer.

Er Drammen Norges beste kulturkommune?

– Hvis den er blitt kåra til det, så er den vel det da! Jeg har vært rundt i hele kongeriket, og kultur er noe ganske annet enn da jeg begynte. På søttitallet var kultur dans på samfunnshus. Du måtte spelle i fire fem timer og ingen hørte etter, alle dansa og var drita fulle.

Er kultur blitt mer eller mindre folkelig med årene, vil du si?

– Nå er det jo kulturhus i hver grend! Mange av dem har jeg vært på. det er tilrettelagt for kultur i aller høyeste grad, i hvert fall for musikk.

LES OGSÅ: Advarer mot falske billetter til Sigrid-konsert på Union

Hvordan står Drammen seg i forhold til stedene du er innom på turné?

– Her har vi teateret og Union, det er suverent. Men jeg savner Buddy da, den lille klubben, Anders Eriksen borte på Ypsilon har begynt å ha små konserter, for femti publikummere. Jeg spiller der omtrent en gang i året. Og jeg elsker det, å komme tett innpå. Det blir en intimitet – det er så deilig. I kulturhus står man i spotlight, og salen er mørk. Jeg blir aldri lei klubb.

Hva oppsøker du i Drammen, når du går ut som publikummer?

– Det er sjelden. Ikke for det, det skjer masse som interesserer meg, jeg er bare blitt litt lat. Men jeg skal ned og høre på Ole (Paus), på Ypsilon bar. Det er lenge siden jeg har sett’n!

LES OGSÅ: Ypsilon bar-eier Anders Eriksen ønsker lengre skjenketid permanent

Hvis du skulle utfordre den nye kommunen på kulturfronten, hva ville det være?

– Kultur er så mangt. Ungene mine gikk litt her på musikkskole, og jeg følger med på Wenche Brun på Attic, med dans – det skjer jo mye her.

Men også Wenche Brun har i kulturdebatter sagt at hun holder på nesten mer på tross av, enn på grunn, av kultursatsing i Drammen kommune.

– Det er folk som vil. Det er noen flotte lokaler her i Drammen, og de må for guds skyld ikke prise seg ut, men sørge for at folk har råd til å leie. Det gjelder både teateret og Union, det koster skjorta. Jeg er ikke rette mann til å si det, for jeg dealer ikke med det selv – men pøs folk inn, så scenene får leve – lån det ut gratis for den saks skyld! Det er viktig at det blir brukt.

– En sal er ikke noe fin uten folk, sier Jonas Fjeld.

LES OGSÅ: Etterlyser mer vekt på kultur i kulturhuset