Knask eller knep på sykestua

Det bygger karakter å kunne skape seg om til noe man ikke er, mener Kitane Logan Kinvares. For andre gang skal han og en gjeng cosplayere lage halloweenstemning for barna på sykehuset.

Kitane Logan Kinvares fikk ideen da han i 2015 var innlagt på Drammen sykehus for utredning av en kronisk sykdom.

– Jeg er født med nedsatt hørsel og kommer til å bli døv. Det har vært mange sykehusbesøk for tester, høreapparater og sjekk, noe som nærmest ble en vane inntil jeg ble voksen og begynte å få sterke smerter.

Etter nok et opphold på sykehuset skulle han skrives ut, litt før Halloween.

– Ved utgangen overhørte jeg en guttunge i rullestol, med bandasje på hodet, morgenkåpe og hele pakka. Han var trist og sa til moren sin at det var «skikkelig dumt at jeg ikke kan feire Halloween», sier liungen.

Kinvares har ikke barn selv, men er tilhenger av Halloween og driver også med cosplay. Det sto klart for ham at dette måtte det gå an å gjøre noe med.

Hylte av latter

Først i 2018 fikk han satt ideen ut i livet. Han samlet en gjeng interesserte cosplayere, og de henvendte seg bredt rundt for spons og innsamling. På sykehuset ble de svært godt mottatt.

– Vi har hatt god kontakt med de hovedansvarlige for barna på sykehuset etterpå, som fortalte at det aldri hadde blitt holdt noen Halloween-feiring der før. Vi hadde skumle kostymer, men ungene synes det var veldig spennende, de løp i korridorene og hylte av latter. Nesten alt godteriet ble gitt bort, også til ansatte, foreldre og søsken, forteller Kinvares. Sykehuset trengte heller ingen betenkningstid på spørsmålet om de skulle komme tilbake.

– I fjor gikk det meste av de innsamlede 4.000 kronene til godteri, mens i år vil vi gjerne bidra også med spill til barneavdelingen, og protein- og energibarer i tillegg til godteri, sier Kinvares.

Tegneseriehelter

Som «nesten 30-åring» har han ikke vokst opp med skikken selv.

– Halloween kom til Norge mens jeg var i tenårene, og det tok sin tid før det ble klart at det er her for å bli. Selv ble jeg for gammel til å gå i gatene etter godteri, men jeg beholdt interessen for kostymer og karneval. Det har sittet i siden jeg var liten, hvor opptredener var en stor del av livet mitt.

– Barn liker å bli skremt, og å skremme andre. Det bygger karakter å kunne bli noen man vanligvis ikke er, tror Kinvares.

Saken fortsetter under bildet.

Kitane Logan Kinvares, her som Marvel-antihelten Deadpool, prøvesminker Nikolai S. Svendsen (12) som er utkledd som Temmie fra videospillet «Undertale». FOTO: PRIVAT

Kitane Logan Kinvares som tegneseriefiguren Deadpool prøvesminker Nicolai (12) til Temmie fra videospillet Undertale. FOTO: PRIVAT

Man er heller ikke nødt å kle seg som noe skummelt, mange foretrekker superhelter og animasjonsfigurer de har et trygt forhold til. Det blir også gruppas tema i år.

– Det er fort gjort som voksen å glemme vårt indre barn, men på Halloween har alle sjansen til å være hvem man vil, sier Kinvares, som i dag er diagnostisert med kronisk cluster-hodepine.

– Men Halloween er bare en dag i året – det er barnas kveld og noe jeg vil ta vare på.

katrine.strom@dagsavisen.no