– Håper for norsk fotballs del at Godset berger seg

Ekspertene Dagsavisen Fremtiden har snakket med tror alle at Strømsgodset klarer kvalik, og at Mjøndalen rykker ned med fem kamper igjen av årets sesong.

Strømsgodset leverte nok en god kamp mot Lillestrøm søndag, men igjen glapp alle tre poengene og Godset måtte nøye seg med det ene. Det gjør at laget nå bare har Mjøndalen bak seg på tabellen, etter at bruntrøyene spilte uavgjort mot Bodø/Glimt mandag kveld.

– På papiret har Godset det vanskeligste kampprogrammet igjen, men samtidig har flere av lagene de møter ikke spesielt mye å spille for. Det gjør at Strømsgodset kan ta flere poeng i en nedrykksstrid enn de normalt sett kanskje ville gjort i starten av sesongen mot de samme lagene, sier TV2s fotballekspert Jesper Mathisen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Mjøndalen kriget til seg sterkt poeng

Kan trenge 6–9 poeng til

Han har helt siden før sesongen holdt på at Mjøndalen og Ranheim rykker ned, og tror fortsatt de to blir å se i OBOS-ligaen neste år.

– Selv om Ranheim imponerte mot Odd tror jeg de rykker ned, og jeg synes Mjøndalen har sett svake ut over tid. Godset har hevet seg, og er laget i bunnen som ser best ut. Jeg håper for norsk fotballs del at Godset berger seg, og tror de ender på kvalifisering, sier Mathisen.

Også Discovery-ekspertene Bengt Eriksen og Tor Ole Skullerud har troen på det samme utfallet av sesongen, selv om alle tror det blir veldig jevnt.

– Det er ikke lett å spå utfallet i bunnen der, men jeg håper at Godset klarer seg, og synes de har sett best ut av bunnlagene i det siste. Samtidig har de også det tøffeste programmet igjen på papiret, sier Skullerud til Dagsavisen Fremtiden.

Den tidligere Godset-treneren tror gamleklubben trenger minst seks poeng til, og kanskje ni for å unngå nedrykk.

– De har tatt steg og blitt bedre under Henrik Pedersen, mens jeg synes Mjøndalen har tatt steg i feil retning. Ranheim er uforutsigbare, men jeg tror også de får det tøft. Jeg tipper at de og Mjøndalen går ned, mens Godset vil kjempe med Tromsø om å unngå den kvalifiseringsplassen, sier Skullerud.

LES OGSÅ: Så mange poeng tror supportersjefen Godset trenger

Uenig om programmet

Godset har Haugesund, Brann, Molde, Rosenborg og Kristiansund igjen i sine siste fem kamper, og selv om alle ekspertene er enige om at det er et beintøft program ligger det også muligheter for poeng der.

– Det er muligheter for poeng i Haugesund, selv om tre kan bli tøft. Kampen mot Brann hjemme er det mulig å vinne, og det er heller ikke umulig å hamle opp med Rosenborg. Bortekampen mot Molde blir nok bare bonuspoeng, men det er absolutt muligheter for Godset selv med en tøff innspurt, sier Bengt Eriksen som også spår Mjøndalen og Ranheim ned og Godset på kvalik.

Også Mathisen mener Godset bør ha muligheter mot FKH, Brann og Kristiansund som han mener ikke har mye å spille for, mens Skullerud ikke er enig.

– Det er et håp å klinge seg til at flere av lagene ikke har noe å spille for, men samtidig ønsker nok Haugesund å sikre kontrakten en gang for alle til helgen. Rosenborg har alt å spille for, og uavhengig om Molde har vunnet serien eller ikke er det en vanskelig bortekamp. Uansett hvordan du vrir og vender på det blir det beintøft, forteller Skullerud.

LES OGSÅ: Skjebnekampen endte uavgjort for Strømsgodset

Start-reprise

Der Godset stort sett møter lag i toppen, møter Mjøndalen mange av lagene rundt seg på tabellen.

– Det kan også tale til Godsets fordel, da ett av lagene må avgi poeng i de innbyrdes oppgjørene i bunnstriden. Godset slipper også unna de desperate lagene rundt seg, sier Eriksen som peker på en annen ting som han også mener favoriserer Godset i innspurten.

– I motsetning til Ranheim og Mjøndalen, som har en spillerstall som har vært med og tapt poeng og vært i bunnstriden hele år, har Godset skiftet ut treneren og nesten halve spillerstallen. De har dermed ikke vært med på nedturen tidligere i sesongen, og er derfor kanskje litt lettere til sinns, sier han.

Som i 1999 kan det bli Start som blir Strømsgodsets motstander i kvalifiseringskampen.

– 20 år senere ligger det an til en reprise, og det blir ingen enkel oppgave for Start. Hvis det blir tilfellet, er det et veldig åpent oppgjør, sier Jesper Mathisen som likevel kommer med følgende spådom:

– Jeg frykter jo litt at den vil bli avgjort av tidligere Start-spiller Lars-Jørgen Salvesen til fordel for Strømsgodset. Noe sier meg at han kan bli en avgjørende faktor, sier Mathisen.

Den siste og avgjørende kvalifiseringskampen er foreløpig satt opp til lørdag 7. desember.

LES OGSÅ: